Emoties uiten voor je gezondheid

Emoties hebben we allemaal.

Het woord emotie komt van het Latijnse woord “movere” – wat “bewegen” betekent – samengevoegd met het Latijnse woord ex (e) –  wat “uit” betekent.

Emotie betekent dus “naar buiten toe bewegen”. Door middel van emotie kunnen we onze gevoelens “naar buiten” brengen. Het is een reactie op wat we voelen, ervaren en/of denken.

Dit wordt het eerst duidelijk in onze lichaamstaal: de uitdrukking op iemand’s gezicht verraadt vaak gelijk zijn of haar emotie. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld boos, verdrietig of bang.

Maar er zit ook iets verraderlijks in ons “systeem” van emoties. We kunnen ze namelijk ook onderdrukken, maskeren of (tot een bepaalde hoogte) negeren. Waarschijnlijk herken je deze situatie wel: iemand vraagt hoe het met je gaat en je zegt met een grote glimlach op je gezicht: “geweldig!”. Terwijl je van binnen verdomd goed weet dat het de laatste tijd allemaal tegen zit en je je heel verdrietig voelt.

Je toont dus een andere emotie bovenop degene die er al zit. Dit heeft natuurlijk ook een functie. Je wilt bijvoorbeeld je kinderen of ouders niet lastig vallen met je probleem. Het kan immers iets persoonlijks zijn zoals een ruzie met je partner, die bovendien de volgende dag al opgelost kan zijn.

Wanneer je een bepaalde emotie stelselmatig wegdrukt of ontkent, kan er echter een serieus gezondheidsprobleem ontstaan. Want alles is energie en dat geldt dus ook voor je gevoelens en emoties. Die energie moet stromen en als dit te vaak of te heftig stagneert, ontstaan er problemen.

Daarom is “je emoties uiten” één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om gezond te blijven. 

De Chinese geneeskunde is gebaseerd op dit gebied van energie of “Chi”. Dit is het gebied van de emoties. Volgens de Chinese geneeskunde zijn de emoties de belangrijkste inwendige oorzaak van ziektes. Zodra er een blokkade ontstaat in de stroom van levensenergie, kunnen er klachten ontstaan.

Die klachten zijn dan eerst voelbaar in je lichaam. Maar het kan goed zijn dat wanneer je naar de dokter gaat en allerlei onderzoeken laat doen, er niets te vinden is! De meeste van ons kennen die ervaring of hebben dit wel eens van iemand gehoord. Dat komt omdat de Chi niet zo tastbaar en vast is als de materie (die ook een vorm van energie is).

Volgens de Chinese geneeskunde is de lichamelijke klacht die je uiteindelijk krijgt het uiterste stadium van ziekte. Daarom is de traditionele Chinese geneeskunde gericht op het voorkomen van ziektes door de stroom van levensenergie vrij te houden van blokkades. Je gaat daar dus naar de dokter om te voorkomen dat je ziek wordt.

We hebben een maatschappij waarin emoties uiten nu niet bepaald bovenaan de agenda staat. Een man mag niet huilen, er is een taboo op boos zijn (want dat is eng en gevaarlijk) en onze angst willen we allemaal niet laten zien. Wanneer je je emoties continue onderdrukt, loop je een groot risico om klachten te krijgen. Je weerstand gaat naar beneden en de kans op (ernstige) ziektes wordt vergroot.

Zorg er voor dat je energie blijft stromen. Wees niet bang om mensen “lastig te vallen” met je emoties.

Mensen zeggen vaak “daar heeft die persoon toch niets aan?”. Maar daar gaat het nu even niet om. Het gaat om JOUW gezondheid!

Zeg wat je op je hart hebt. En geef iemand anders ook de kans om even stoom af te blazen wanneer hij of zij dit nodig heeft. Neem het niet persoonlijk, laat het eruit komen en toon begrip. Hoe meer je het gevoel hebt dat je serieus wordt genomen, hoe gemakkelijker het wordt om te verwoorden wat je dwars zit. Dan hoeft het uiteindelijk helemaal niet zo ‘n probleem te worden.

En als je je een keer “gek” of “onredelijk” gedraagt omdat je je emoties uit,besef dan: Je kunt altijd sorry zeggen!

En de volgende keer zeg je dan eerder wat je dwars zit, zodat je een uitbarsting voor bent. Je kunt ook de woorden voor jezelf “hardop” zeggen alsof de persoon in kwestie er bij is. Dan blijft de energie van de emotie in ieder geval niet binnen in je lichaam zitten. Want dat is waar de problemen beginnen.

Ook als je geen prater bent, kun je iets doen aan de emoties. Zoals gezegd is emotie energie en er zijn meerdere manieren om je energie weer te laten stromen. Je kunt je laten masseren bijvoorbeeld. Of Tai Chi, Chi Kung of yoga beoefenen. Of even lekker hard schreeuwen, lachen, zingen of huilen. Zolang je er maar niet mee blijft zitten!

Een interessante site over het omgaan met je emoties is: www.gezondheidvanbinnenuit.nl

Wat denk JIJ dat de invloed van je emoties op je gezondheid is? En hoe ga je er zelf mee om?

Plaats een reactie hieronder om jouw mening te delen met ons en de andere lezers. En geef andere mensen ook een kans om gezond te blijven.

Plaats een reactie