Vergeven is een woord dat bij veel mensen direct allerlei emoties op kan roepen.
Veel patronen ontstaan in relatie tot je vader en moeder. Dit heeft een effect en bepaalt je kijk op de wereld en je eigen lichaam.
Het gaat er hierbij niet om je ouders de schuld te geven van jouw problemen. Ook al hebben ze het misschien niet zo goed gedaan als je had gewild of verdiend, het is belangrijk om ze te vergeven.
Zoals ik net al zei, kan dit woord – vergeven – een heftige reactie bij je oproepen. “Je hebt geen idee wat ze me hebben aangedaan”, zul je misschien zeggen. Of “Vergeven?! Nooit! Dat verdienen ze niet!”
Dit soort reacties komen voort uit onwetendheid. Onwetendheid over wat vergeven eigenlijk is en waarom je het doet.
Er zijn twee vergissingen die worden gemaakt als je zo praat:
1. Je denkt dat vergeven inhoudt dat je het gedrag goedpraat van de mensen waar het over gaat.
2. Je denkt dat je het vergeven voor die mensen doet. Om hen een plezier te doen (en dat verdienen ze in jouw ogen niet).
Wanneer je begrijpt wat de bedoeling werkelijk is, zal het een stuk gemakkelijker voor je worden…
Vergeven doe je voor jezelf.
Wanneer je blijft zitten met al die opgekropte emoties die ten grondslag liggen aan het feit dat je niet wilt vergeven, dan vernietig je jezelf. Je maakt de kans op (ernstige) ziektes vele malen groter.
Ik heb hier al eens over geschreven in het artikel emoties uiten voor je gezondheid.
Vergeven is het loslaten van oude emoties, waardoor JIJ ZELF beter af bent.
Het is dan ook helemaal niet belangrijk of je werkelijk naar de persoon in kwestie gaat om ze te vertellen dat je hem of haar vergeeft.
Dit laatste is wel de meest ideale situatie die ook nog iets voor de ander zou kunnen opleveren. Maar soms zit dit er gewoon niet in.
Maar wanneer je vergeeft, krijg je rust in jezelf en heeft de ander geen invloed meer op je.
Wanneer JIJ niet vergeeft, dan LAAT JIJ die ander macht over je houden. En dat terwijl die ander misschien niet eens weet wat er voor jou allemaal nog speelt. Het heeft werkelijk NIETS met de ander te maken.
Zowel het vasthouden aan je emoties als het vergeven is een proces waar alleen jij controle over hebt. Dit is dus goed nieuws!
Je kunt ervoor kiezen om het verleden niet langer te baas te laten zijn over je huidige leven.
Vergeven houdt ook niet in dat je het gedrag van de persoon die je vergeeft goedpraat. Het kan heel goed zijn dat hun gedrag helemaal niet door de beugel kon. En dat blijft.
Het gedrag wordt niet ineens ok. Maar door te vergeven besluit je dat je jouw leven niet langer laat beïnvloeden door hun gedrag. Het is genoeg geweest! Juist door niet te vergeven, laat je hun gedrag uit het verleden NU nog je leven verpesten. Doe ze dit plezier niet!
Gun jezelf een nieuw, vrijer leven vanaf nu. Vergeef om jezelf te bevrijden.
Wanneer je er zelf niet uitkomt, dan kan het goed zijn om iemand te zoeken die je kan helpen een vergevingssessie met je te doen. In haar praktijk doet Fenny dit regelmatig.
Het interessante van zo’n vergevingssessie is dat het in enkele minuten gebeurd is als je er aan toe bent.
Je voelt direct een enorme bevrijding en voor je begeleider is het gelijk te zien aan je lichaamshouding en het is te horen in je stem. Het is een wonderlijk proces en heel mooi om te ervaren.
Natuurlijk hoor ik ook nu weer graag van JOU. Heb je ervaring met VERGEVEN? Of vind je dit heel moeilijk? Zo ja, denk je er na het lezen van dit artikel al iets anders over?
En geef anderen een kans om vrijer te worden door te VERGEVEN:
DEEL dit artikel in je netwerk via Facebook, Twitter of LinkedIn.